Кавуни для равликів – шкода чи користь?
Почати варто з корисностей. Незважаючи на те, що кавуни вважаються лідерами за вмістом нітратів, восени, в кавуновий сезон їх можна сміливо вводити в раціон равликів.

Кавун більш ніж на 90% складається з води, тому особливо розраховувати на надходження з ним великої кількості вітамінів та мікроелементів не доводиться.
Але в кавуновій м'якоті розчинено у воді в мікродозах безліч корисних речовин, пігменти, амінокислоти. Навіть у мізерних кількостях ці речовини стимулюють апетит молюсків, покращують травлення, підвищують активність.
snails, watemelon, marginatamarginata, archachatinamarginatamarginata
Окремо варто відзначити, що в м'якоті кавуна міститься багато цукрів (цукроза, фруктоза та глюкоза), тому в більшості випадків равлики із задоволенням їдять кавун.
Купувати кавуни як для себе, так і равликів, потрібно лише наприкінці серпня та у вересні. Якщо є можливість самостійно виростити ранньостиглі сорти - то можна і раніше, але тільки якщо ви точно впевнені, що незадовго до збирання врожаю під рослини не вносили азотні добрива.
Кавун обов'язково має бути стиглим, у червоній солодкій м'якоті міститься максимальна кількість корисних речовин, бета-каротин, лікопін.

Біла частина кавуна біля зеленої кірки для равликів ще корисніша, у ній більше клітковини, амінокислот (цитрулін), мікроелементів. Тому бажано равликам пропонувати саме кірки з невеликою кількістю рожевої м'якоті, вони і поїдаються краще, і не псуються у вологому середовищі контейнера.

Перші кавуни, які надходять у продаж у середині літа, равликам давати не варто.
Якщо є сумніви, можна провести стандартну процедуру вимочування - залити кавунові кірки холодною водою, нітрати добре розчиняються у воді і за 30-40 хвилин практично повністю перейдуть у воду.
Справа в тому, що кавунова м'якоть у великих кількостях здатна накопичувати нітрати, які в процесі травлення перетворюються на більш токсичні нітрити.

Відразу треба відзначити, що нітрати (солі азотної кислоти) присутні у всіх рослинах, і самі по собі абсолютно безпечні.. Нітрати – це нормальні продукти обміну будь-якого організму, рослини, тварини.
Рослини витрачають азот, отриманий із добривами, для побудови клітин під час зростання.

Максимальна концентрація нітратів у рослинах спостерігається в період активного росту рослини та при дозріванні плодів. Тому ранні кабачки, огірки, кавуни майже напевно утримуватимуть нітрати у більшій концентрації, ніж овочі у нормальній збиральній кондиції.
Поки кавун дозріває, нітрати витрачаються на зростання, тому кавун, що дозрів природним шляхом наприкінці серпня-вересні, стає абсолютно безпечним.

На фото - кавунова кірка, практично повністю з'їдена равликом.
snail, watermelon, archachatina marginata ovum